Hardangerbonden arbeider hardt, er sjølvhjelpen, raus, tidvis taus, rund i kantane, glad i yrket sitt og stolt over slektsgarden. Og så har han glimt i auga.
Hardanger Bygdeysteri er eigt og drive av eit knippe lokale mjølkebønder.














Nedanfor ser du nokre glimt frå ulike gardar knytte til Hardanger Bygdeysteri.

FJÆRABYGDA GARDSDRIFT, FEBRUAR 2025: Kristian Aarhus (29) er medeigar i Hardanger bygdeysteri og driv Fjærabygda Gardsdrift i Steinsdalen med 50 mjølkekyr og 430 mål innmark.

– Eg har alltid tenkt at eg ville overta garden, og slik vart det. Det er kjekt å driva gard, og miljøet er godt med mange unge bønder som verkeleg har lyst til å få til noko, seier Kristian.

Kristian overtok garden i 2022 av foreldra Laila og Georg. Dei to driv i dag Fjærabygda Gardsmat, og produserer mjølk, vaffelrøre og graut. Georg sin viktigaste jobb er å ikkje blanda seg inn i korleis den yngre garde driv garden. – Det går ganske bra, slår han fast.

Kristian er utdanna agronom, har vore landbruksvikar og avløysar, og har selt landbruksrekvisittar til bønder. Han har tilmed nådd å ha nokre år som anleggsarbeidar.

ELVATUN GARD, OKTOBER 2024: Hausten er komen til Folkedal i Granvin. På Elvatun gard er nokre kyr ute på beite i solskinet. Bonde Åsmund Elvatun har som vanleg rikeleg å hengja fingrane i.

Når hausten kjem, skal sauer og kyr hentast ned frå fjellet, fjøset skal gjerast klart for vinteren, kyr skal kalva og tredjeslåtten skal i hus. – Eg er glad i å arbeida, seier Åsmund, som voks opp på garden.

Åsmund og kona Siri har tre born på 2, 8 og 10 år. Dei har også 39 mjølkekyr, 15 kviger og 45 kalvar, 20 vinterfôra sauer, 3 kattar, to hestar og ein hund.

Medan Åsmund er bonde, er kona Siri lærar på Lægreid skule i Eidfjord. Åsmund arbeider også innimellom for Granvin maskinstasjon for å få endane til å møtast.

BØRVE SAMDRIFT, MAI 2024: Slåtten er nesten unnagjort hjå Børve samdrift i Øystese, som har 14 mjølkekyr, fire kviger og sju åringar.

Samdriftsbøndene TK og Geir Børve, samt ein velvillig dreng, nytta finvêret i helga til å slå graset på mykje av dei 141 dekarane med mark som skal verta til fòr for både kyr og sauer.



Kona til Geir, Sidsel, svinga riva i dei brattaste brota der fôrhaustaren ikkje kom til. Ho var ikledd fluoriserande fotballsko med knottar som gav god heng i dei bratte børvebakkane.



KJOSÅS GARD, MAI 2024: Hjå bonde Cato på Kjosås gard er steinriva ein viktig reiskap om dagane.

Å vera bonde er å ha lange perspektiv i arbeidet. Å dyrka eiga jord er meir arbeid enn forteneste om ein berre tenkjer her og no, men arbeidet lønar seg på lang sikt.

Å nytta og utvikla kvar einskild gard sine lokale ressursar er viktig for bøndene i Hardanger Bygdeysteri.

Steinriva, der altså.

NERNES GARD, MARS 2024: Påske og steikeost i bålpanna! Bonde, og sagbrukar Peder sin favoritt er chili. Han og familien et gjerne steikeost mellom hamburgerbrød og salat, med ein dæsj balsamico.




GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!


GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

GLIMT FRÅ NERNES GARD, MARS 2024: Påsken er ei fin tid for steikeost i bålpanna! Bonde, sagbrukar og styreleiar Peder sin favoritt er chili. Han og familien på Mundheim et gjerne steikeosten mellom hamburgerbrød og salat, og piffar det heile opp med ein dæsj balsamico. Smakfull påske!

MELSTVEIT GARD, SEPTEMBER 2023: Olav Vidar Melstveit driv Melstveit gard.










